martes, 7 de febrero de 2012

UNITAT 2: LA MÚSICA TRADICIONAL

LA MÚSICA POPULAR:

La música popular és la que prové de la tradició d'un poble i és transmet de forma oral. De la música de cada regió sorgeixen balls i danses típiques. La música popular sol servir-se d'instruments tradicionals com la dolçaina, la gaita, la gralla, el txistu, la trikitrixa o la bandúrria, entre altres.

La dolçaina:


La gaita:


La gralla:


El txistu:


La trikitrixa:


La bandúrria:



LA MÚSICA ÈTNICA:

La música ètnica és la música popular característica de cada ètnia o grup cultural. Moltes vegades ens adonem que no és complicat reconèixer si una música és asiàtica o oriental, africana, hindú, llatinoamericana, celta, àrab...
Una de les característiques que comparteix tota la música ètnica és el fet que prové de la tradició oral.

EL FOLKLORE:

El folklore és el conjunt de les tradicions, costums i arts d'una comunitat. El folklore musical es manifesta per mitjà de:
  • Les seves agrupacions musicals.
  • Els seus instruments característics.
  • Les seves danses.

LES AGRUPACIONS POPULARS:

Les agrupacions populars són pròpies d'una zona geogràfica o cultural. El folklore del nostre país és molt ric i variat. Algunes característiques comunes són:
  • Totes les cançons procedeixen del poble.
  • Són anònimes.
  • Es transmeten oralment.
  • Atorguen molta importància al ritme i a la melodia.

ELS INSTRUMENTS:

Se solen utilitzar els instruments propis de cada regió. Estan pensats per ser tocats a l'aire lliure en festes i esdeveniments de tot tipus.


LES DANSES:

La dansa popular és fruit d'una evolució transmesa de generació en generació. A totes les comunitats hi ha balls de característiques semblats pel que fa a formació, estil, aire, caràcter...
Provenen de danses que han anat canviant per adaptar-se a les diferents zones geogràfiques. Aquest fet constata la enorme varietat de balls que podem trobar a la península Ibèrica.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Profe, quan hem d' entregar el dossier de la unitat 2?

Carmen 2nA

Anabel Garrido dijo...

Hola Carmen, en principi el dimecres 22 tenim el control de la Unitat 2 i el dossier l'haureu de presentar el proper dimecres dia 29 de febrer.

Salutacions