martes, 17 de febrero de 2009

LA PRIMAVERA, ANTONIO VIVALDI

La primavera és un dels concerts per a violí que formen part de l'Assaig de l'harmonia i la invenció. Aquesta obra, publicada en 1726, està dividida en dos llibres, cada un d'ells en sis concerts. Vivaldi, va introduir en la partitura explicacions escrites d'allò que descriu mitjançant la música: el cant dels ocells, els trons...


Aquesta obra està composada per a violí i orquestra barroca de cordes: violins, violes i el que anomenem baix continu (línia de baix que s'estén al llarg de tota la peça), format per violoncels, contrabaixos i clavicèmbal. Consta de tres moviments:
  1. Allegro.
  2. Largo.
  3. Allegro.
Un dels recursos compositius de Vivaldi és la repetició d'una tornada, anomenada ritornello.

Primer moviment: Allegro


Amb un tema alegre de tres compassos l'orquestra anuncia l'arribada de la primavera, la repetició d'aquest tema és l'aparició del solista acompanyat per un parell de violins imitant el cant dels ocells, després per mig d'ondulades figures de dobles corxeres tindrem la descripció del aigua brotant lliurement en una font, i de sobte l'aparició del solista suggerint una tronada, tornaran a aparèixer noves repeticions del tema fins el fi del moviment.

Segon moviment: Largo


Damunt del verd camp i a l'ombra d'un frondós arbre un pastor de cabres fa una migdiada, prop d'ell el seu gos lladra. En aquest moviment la fórmula rítmica està en les mans dels violins, el lladrit del gos es realitzat per la viola amb dues notes repetides -do-do.....sol-sol, absència de veus greus.

Tercer moviment: Allegro (Dansa pastoral)

En el camp i baix del cel blau pastors i nimfes dansen contents per l'arribada de la primavera. Musicalment l'escena es desenvolupa sobre un compàs de 12/8 amb figures rítmiques iguals per a totes les cordes a excepció de les prolongades notes llargues de les cordes greus.



LA PRIMAVERA, A. VIVALDI

No hay comentarios: